pr50482_900x900_b_p_061526_by_design_by_humans-d7ss3ogNm 2015 urfremfører Jaren Hornmusikkforening verket Yggdrasill av Dan Price som sitt selvalgte stykke. Verket er skrevet til Jaren Hornmusikkforening og dirigent Howard Evans

Yggdrasil er navnet på verdenstreet i norrøn mytologi, en ask med grener som rekker ut over alle 9 rikene i det norrøne kosmos. I tillegg til å koble sammen disse rikene er også det store asketreet hjemmet til dragen Ni∂höggr, som evig gnager på treets røtter i vente på ankomsten til de mennesker skyldige i mord, utroskap eller løftebryting. Treet huser også en hauk ved navn Ve∂fölnir som flyr gjennom de ni ulike verdenen og henter tilbake visdom og kunnskap til en stor ørn som sitter øverst i treet.

Det er dette bildet som har vært Dan Price inspirasjon når han skrev verket til Jaren Hornmusikkforening, og stykket er delt inn i syv sammenhengende episoder som representerer de ni rikene i Yggdrasill.  Verket har en organisk utvikling gjennom hver episode som bygger fra det mørke til det himmelske mens vi i musikken klatrer fra Yggdrasils røtter og opp mot himmelen.
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 11.30.47
Price har portrettert de ulike rikene i Yggdrasill gjennom en rekke kompositoriske teknikker som krever mye av både utøvere og dirigentens tolkning i gjenskapelsen av det mystiske og kvelende helvete, gnistrende flammer og glødende lava, dvergenes grådighet og sluhet, jotnenes enorme, men ofte komiske bevegelser og ikke minst de himmelske riker der visdom og guddomelighet står sentralt.


Yggdrasil er inndelt i 7 musikalske episoder:

Hel & Muspelheim
Hel: Dødsriket for de fordømte, med en mørk og kvelende atmosfære
Muspelheim: Den første verden som fantes, og her var kun lys, ild og glødende hete.

Ni∂avellir
Dypt i jorden finner vi Ni∂avellir, hvor griske og slu dverger graver etter gull og diamanter

Vanaheimr
Riket til de gudommelige Vanene som forbindes med fruktbarhet, visdom og spådom

Jötunheimr
Det fjelldekte Jotunheimr er hjemmet for en rekke jotner som ble forvist fra gudenes verden. Jotnene er store og aggressive, men tidvis ganske trege og smådumme. Allikevel skaper de frykt både hos mennesker og gudene.

Niflheimr
Verden av kulde og is bebodd av rim-jotner og niflungar (tåkens barn), ånder som gjemmer og samler på glitrende skatter.

Álfheimr (Alvheim)
Mot himmelen finner vi lysalvenes hjem, skapninger som ble beskrevet å være mer blendende enn solen selv.

Midgard & Asgard
Midgard: Menneskenes rike ligger i midten av Yggdrasil, og ble skapt fra legemet til kjempenes forfader Ymir. Midgard er knyttet til gudenes hjem gjennom Bifrost, en brennende regnbue-bro.
Asgard: De gudommelige Æsenes hjem, der Odin hersker fra sin trone i det majestetiske Valhall.