Neste helg braker det løs i Bergen og vi kan nesten ikke vente til årets vakreste eventyr; NM brass 2018!

Fredag 09.02 spiller vi årets pliktnummer «Aubuade – Dawn song of the Fabulous Birds» av Torstein Aagaard-Nilsen. «Aubade» er opprinnelig tinget av NMF som pliktnummer i EM for Brass Band i 2003, og er basert på komponistens tanker rundt fuglesangens motiviske natur.
Komponisten sier selv om stykket:
Jeg husker ble vekket av måkenes intense «party»-lyder rett utenfor huset vårt i Lofoten. Få vil kalle det vakkert, spesielt ikke klokken halv fem om morgenen.
Men jeg ble fascinert av å lytte til fuglenes allsidige musikalske språk. De synger ikke lange melodier eller lange fraser, men heller lyder og signal som formes i korte motiv. Jeg er ikke så opptatt av å ha et program for verket. Det eneste jeg vet er at ved å tenke på den hørte dragesangen, sangen fra en griff, lyden av en dodo, så ble kreativiteten min stimulert. Det hele begynner med en bariton-kadens som vekker alle sovende skapninger. Snart begynner alle å synge sin sang på den ene eller andre måten. Komposisjonen har en burlesk scherzo-karakter som inkluderer rolige ekspressive mellomspill. Tradisjonelle element som melodi og harmoni er kombinert med lyder som ikke er så vanlige å høre i brass band, og effekter skapt ved hjelp av mange ulike muter brukt samtidig, og synging og spilling samtidig. I år, som i fjor, er det lukket bedømming av pliktnummer og trekkingen vil foregå fredag morgen.  Følg oss på Facebook og Instagram for å være den første til å få vite når vi spiller fredag.

Lørdag 10.02 spiller vi vårt selvvalgtnummer «Journey of the Lone Wolf» av Simon Dobson. Stykket beskriver den kjente komponisten Bela Bartoks liv og musikk gjennom de tre satsene «Capturing the Peasants’s Song», «Night Music» og «Flight and Fight».  Bela Bartok (1881-1945) var en av de viktigste komponistene i på 1900-tallet. Hans verk syder av energi og farger, med røtter i hans elskede hjemland, Ungarn. Men Bartok ble født på en tid med store sosiale og politiske omveltninger. Han var et stille og ensomt barn, og på grunn av sykdom hadde han svært lite kontakt med jevnaldrende. Trøsten fant han i folkemusikken, og hans mor lærte han tidlig å spille piano. Mange av Bartoks komposisjoner, spesielt i de langsommere satsene, ble titulert «Night Music», og vekker tanker om de mystiske nattetimene og mørkre.

1. Capturing the Peasants’ Song: Den unge Bela Bartok møter Zoltan Kodaly etter å ha flyttet til Budapest, og kameratene legger ut på oppdagelsesferd en sommer på den Ungarske landsbygden. Her samler og katalogiserer de en utrolig mengde og bredde av sigøyner- og folkemusikk, med utsprung fra hele Balkan. 1. Verdenskrig starter, og Bartoks elskede Ungarn blir satt i fullstendig kaos.

2. Night Music: Bartok var tidvis en kald, distant og ensom mann. Hans få øyeblikk av varme og ømhet portretteres i andre satsen gjennom en rekke av espressive soloer. Hans korte, men svært intense affærer vitner om en kjærlighet han inderlig lengtet etter, men aldri kunne oppnå. Simon Dobson sier selv at jazzen er hans nattersmusikk, og at han her forestilte seg hva Bartok kunne ha hørt på i USA senere i livet.

3. Flight and Fight: De to verdenskrigene førte til at Bartok måtte forlate Ungarn og rømme til Amerika. Bartok omtalte seg nå som anti-fascist, og følte seg både isolert og svært opprørt. I siste sats beskrives Bartoks lengten etter enklere tider, og vi hører både sigøynermusikken som inspirerte han som ung i tillegg til hans kompositoriske utvikling til desto dypere klangfarver og mørkere tematikk.

Verket ble tinget av Nicholas Childs og Black Dyke Band i 2014

Vi skal spille som nummer 9, og går på scenen i Grieghallen kl.19.15!

Årets dirigent er ingen ringere enn franske Florent Didier! Didier ble i 2008 ansatt som sjefsdirigent for Paris Brass Band. De har under Florents ledelse vunnet både French Open og det franske nasjonale mesterskapet. I tillegg til dirigering og undervisning, spiller han solotrombone i det franske luftforsvarets musikkorps og er medlem av the Feeling Brass Quintet. Vi er kjempeglade over å ha med Florent på laget, og gleder oss til å spille i Grieghallen under hans ledelse! Dersom du ikke er i Bergen streames konkurransen gratis på livestream.com!