Den 24. september spiller vi vår årlige høstkonsert. Denne gangen står Gustav Holsts «Planetene» på programmet. Dirigent for konserten er skotske Russell Gray som med sin brede erfaring fra både orkestre og brass band kommer til å gjøre dette til en magisk aften i Hadeland Kultursal. Sammen med konferansier Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Jevnaker vil han lede oss gjennom en kveld full av flott musikk. Røed Ødegaard er utdannet astrofysiker og har jobbet ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitet i Oslo i tillegg til å ha vært daglig leder for solobservatoriet på Harestua. Han skulle med andre ord være godt kjent for Hadelandspublikumet.  «Planetene», som består av sju satser, er originalskrevet for symfoniorkester, men er arrangert for brass band av diverse arrangører. De forskjellige satsene forsøker å beskrive planetene som de blir fremstilt i astrologien.  Verket ble ferdigstilt i 1916, men det ble ikke offentlig fremført i sin helhet før i 1920 da London Symphony Orchestra spilte det i Royal Albert Hall.

Verket består av satsene
Mars – The bringer of War arr. Stephen Roberts
Venus – The bringer of Peace, arr. Stephen Roberts
Mercury – The winged Messenger, arr. Stephen Roberts
Jupiter – The bringer of Jollity, arr. Stephen Roberts
Saturn – The bringer of Old Age, arr. Stephen Roberts
Uranus – The Magician, arr. Stephen Roberts
Neptune – The Mystic, arr. Ray Farr
Planetene varer i sin helhet i cirka 50 minutter, og Holst selv beskrev verket som «en rekke stemningsbilder».  Han skal også ha sett på det som et bilde på livets gang der «Mars» er en hard start, «Venus» er et mye roligere svar til «Mars»,  «Mercury» kan bli ansett som en budbringer mellom vår verden og andre. «Jupiter» beskriver livets glansdager.  «Saturn» er et bilde på modenhet, men viser og at eldre dager ikke nødvendigvis er ferdfylte og glade. «Uranus» er en «scherzo med skråblikk», mens «Neptune» avslutter det hele med en ro som trollbinder publikum.

I tillegg til Jaren kommer du til å høre Anne Beate Solstad Eide på piano og sangere fra korene Karteswingen og Hikk. Vi gleder oss veldig til å framføre «Planetene», og håper vi ser deg i Hadeland Kultursal søndag 24. september klokken 18.00.