I 2016 gikk et bilde hentet fra Google Earth viralt, og spredde seg over internett og hele verden. Folk kunne ikke tro det de så! Bildet viste et gigantisk vesen svømmende rett utenfor kystlinjen til Deception Island, ikke langt fra Antarktis. Det mørke vesenet ble anslått å være over 100 meter langt, og er formet som en gigantisk blekksprut, lignende det mytologiske vesenet, Kraken.

Dette bildet eksisterer! Det er ikke fiksjon..
Bare sjekk ut koordinatene: 63° 2’56.73″S 60°57’32.38″W

Det mytologiske sjømonsteret Kraken ble først beskrevet av Biskopen av Bergen, Erik Pontoppidan, I hans bok “Det Første Forsøg paa Norges naturlige Historie”. Her skriver han at denne monstruøse og gigantiske blekkspruten ofte har blitt tatt for å være en øy, og at den største faren for sjømenn ikke var vesenet selv, men den gigantiske malstrømmen som oppstår av dets bevegelser. Det sies at det var nettopp Pontoppidans beskrivelse som inspirerte Jules Vernes beskrivelse av Kraken i hans novelle fra 1870, 20.000 leagues under the sea (En verdensomseiling under havet) – historien om Kaptein Nemos utrolige undervannseventyr om bord i ubåten Nautilus.

På Siddis Brass 2017 får du møte Kaptein Nemo, styrmann og dirigent Paul Holland, og mannskapet i Jaren Hornmusikkforening på bryggen i Stavanger rett før de legger ut på ekspedisjon ombord i ubåten Nautilus, med formål om å finne det legendariske sunkne kongeriket Atlantis. Musikken består både av nye arrangent og komposisjoner skrevet for anledningen av Dan Price, og består av fem deler:

  1. Nemo and the Nautilus
    I Åpningsverket er det Kaptein Nemos eventyrlyst som beskrives. Ubåten Nautilus er fortøyd til bryggekanten, og mannskap losser ombord proviant, utstyr og instrumenter. Utsikten fra bryggekanten er spektakulær. Et mektig hav mot en fargerik ettermiddagshimmel. Musikken er cinematisk og eventyrlig!
  2. The Descent
    Kaptein Nemos vitenskapelige interesse og tørst etter kunnskap var drivkraften bak denne utrolige ekspedisjonen med Jaren Hornmusikkforening. Ruten er lagt, og går via koralrevet i Rødehavet, skipsvrakene i Vigo Bay, den transatlantiske telegrafkabelen, Tusenfryd fornøyelsespark, og de ville strømmene i Akerselva. Alt er pakket og klart. Eventyret og nedstigningen starter nå!
    Musikken her er en retro storbandmelodi og inkluderer improviserte solistinnslag fra mange forskjellige instrumentgrupper.
  3. The Discovery of Atlantis
    Et år senere, og tusenvis av nautiske mil tilbakelagt i letingen etter Atlantis finner Kaptein Nemo og hans mannskap endelig tegn etter menneskelig sivilisasjon. Her, dypt på havbunnen, kunne de beskue ruinene av et antikk akropolis, en høyby omringet av templer og andre høyreiste bygninger. Alt dekket med alger og sjøgress. Foran oss stod en kolossal katedral.. Det var et ubeskrivelig skue. Et sakralt ekko av kirkeklokker, og fortidens fornem og storhet, mot en underlig og nesten spøkelsesaktig kulisse av tang, tare og farkerike fiskestimer.
  4. Stormy Seas – Trompetsolo: Førstematros Benjamin Mortensen
    En malstrøm! Finnes det et mer skremmende ord på havet? Vi befinner oss i stormende og farlige farvann mellom Færøyene og Lofoten, der strømmene har uvirkelige krefter. Det sies at ingen skip kan unnslippe den voldsomme virvelstrømmen om den først griper tak, og drar byttet til bunns. Terroren griper oss når skroget begynte å knirke og knake – bolter og muttere var i ferd med å gi etter samtidig som vi slynget inn i Moskstraumens sentrifuge!
  5. Escape The Kraken
    I finalen klarer Nemo og mannskapet ufrivillig å vekke det groteske sjømonstret Kraken. Vil de overleve dets sinne? Klarer de å unnslippe dets enorme tentakler?

Velkommen til et episk musikalsk undervannseventyr inspirert av Jules Vernes fantastiske novelle under Siddis Brass 2017. Vi gleder oss stort til å fremføre dette helt nye konseptet for publikum!

Fra brassbandworld.co.uk

Fotokred: brassbandworld.co.uk

Dirigent: Paul Holland
Paul Holland er en britisk dirigent som opprinnelig kommer fra Wales. I 2009 ble han sjefsdirigent for Flowers band fra Gloucestershire i England en posisjon han hadde fram til 2017. Her har han oppnådd gode resultater i både inn- og utland. Holland er utdannet alt-hornist og har spilt med blant annet Black Dyke. I tillegg har han opptrådt med personer som Elton John og Sting.

Jaren Hornmusikkforening – Siddis Brass 2017
Twenty Thousand Leagues Under the Sea
Lørdag 4 november, Stavanger konserthus, Fartein Valen
Korpset deltar i elitedivisjonen og går på scenen kl. 14:15
Dirigent: Paul Holland
Forteller: Marit Kleppe Egge
Komponist og arrangør: Dan Price
Hele konkurransen streames på TV2Sumo